10 August 2011

Murtabak Daging

assalamualaikum...dan salam sejahtera semua...semalam kami anak beranak berjaya membikin murtabak hasil dari resepi k.yatie memories...hehehe..tp tu la tak bape seni la tangan nie..pan bakar tu kecik sangat...hehehe..alasan kunun..jadi rupe murtabak tu..ade-ade je la..janji leh ngap masuk dalam mulut kami mlm semalam...en suami request nak makan murtabak..first time membikin nyer..ape2 pun next time leh la cube lagi...



Resepi Roti Canai- (Kulit Murtabak)
  • 4 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar susu pekat manis
  • 2 sudu besar marjerin
  • air+ garam ( agak-agak dlm 1 1/2 cwn)*ummi terlebih air..maka terlembik..kena tambah tepung lagi
  • uli bahan2 guna mixer jerk..tak larat bulan2 pose nie..huhuhu..
  1. Cara utk buat kulit murtabak sama macam buat roti canai.
  2. Campur semua bahan untuk kulit murtabak dan uli hinga tidak melekat pada tangan, bila curah air yang di campur garam masukkan sedikit demi sedikit, masa ni kena pandai agak-agak ye.
  3. Uli hingga doh hingga lembut dan licin. Biarkan dlm 10 minit dan uli lagi.
  4. Bulat-bulatkan dan sapu sedikit marjerin supaya doh tak melekat antara satu sama lain, perap lah lebih kurang 2, 3 jam, nak lagi sedap biarkan semalaman.(saya perap semalaman)*ummi pun perap semalam..
*Untuk Kuah Bawang Merah*
  • 1 biji bawang besar
  • 1 sudu besar cuka
  • 1 sudu besar sos cili maggi
  • beberapa titik pewarna merah ( sirap)*guna nak serbuk punyer..
  • sedikit gula dan garam
  • ummi campur air panas seket
  1. Cara buat kuah bawang merah...... hiris nipis bawang besar, kemudian campur dengan sos cili, cuka, sirap, gula dan garam, simpan di dalam bekas dan letak di dalam peti ais beberapa jam.
BAHAN2 UTK INTI MURTABAK: (Joayee@myresipi.com)
  • 300g mince meat
  • 2 bawang besar-potong dadu
  • 3 bawang putih-potong dadu
  • 4 sb rempah kari
  • garam+gula secukup rasa*ummi tambah kentang..anis mintak campur seket
**1 bawang-potong nipis2
**6 biji telur-atau secukupnya
  1. Tumis bawang besar, bawang putih yg di dadu. Masukkan mince meat dan rempah kari. Masukkan garam dan gula, masak hingga kering. Setelah siap, matikan api dan sejukkan.
  2. Bila daging sudah suam, campurkan bahan **. kacau hingga sebati.
  3. Kibarkan doh roti ( sapu minyak sedikit) atau tarik nipis2, masukkan sedikit inti, lipat dan tutup balik.
  4. Goreng dgn api perlahan hingga masak.
  5. Setelah siap, bolehlah di hidangkan bersama kuah bawang merah






4 comments:

  1. sedapnye murtabak ni ... nak singgah pasar ramadhan...

    ReplyDelete
  2. jijah: tq,sudi mai blog nie..hehehe..moh cube resepi nyer..

    ReplyDelete
  3. halemak...buat sendiri tu..cayalah! kami anak beranak pun suka murtabak

    ReplyDelete
  4. mamaYatie: huhuhu..berpeluh gak nak membikin nyer...

    ReplyDelete