09 April 2011

Petua DiMurah Rezeki..Insyaallah...

Semua orang mahukan rezeki yang banyak, mudah, berkat serta makmur.. Sebelum kita turun dari rumah menuju ke tempat kerja atau sebelum memulakan pekerjaan, mulakanlah dengan “bismil lah”.

Selain melakukan pekejaan yang halal menurut hukum syarak, hendaklah kita melakukan pekerjaan dengan tekun dan bertanggungjawab, menepati masa (jika bekerja dengan majikan), dan jangan mengabaikan solat bila sudah masuk waktu solat. Mestilah bersegera menunaikannya barulah Allah menyegerakan sampainya rezeki. Satu perkara lagi, jangan mengamalkan tabiat mengeluh jika ada sesuatu kesukaran dan kepayahan,(ummi kenkadang ade gak tersasul..kena byr bersabar..Ya Allah..lindungi la kami sekeluarga..) kerana itu adalah test/dugaan dari Allah untuk meneguhkan jiwa kita. Jika kita mengeluh, maka adalah seolah-olah kita menganggap apa yang Allah takdirkan untuk kita itu tidak betul. Itu menunjukkan kita tidak redha dengan Allah. Bagaimana kita nak harapkan keredhaan Allah dan doa kita makbul sedangkan kita tidak redha pada ketentuan Allah.

Walaubagaimanapun, disini ada beberapa petua untuk diamalkan supaya kita dapat murah rezeki, kalau bekerja lekas naik pangkat, kalau berniaga dapat untung yang banyak.

1. Bangun awal pagi sebelum masuk waktu subuh.

2. Amalkan solat sunat qobliyah subuh (2 rakaat sunat sebelum solat fardhu

subuh).

3.Jangan abaikan solat wajib 5 waktu tidak ketinggalan solat jumaat

(zaman sekarang ni ramai yang fail dalam hal solat jumaat. Tidak elok begitu, bukankah antara perkara yang digeruni orang kafir ialah bila melihat orang Islam berkumpul setiap minggu untuk bersolat jumaat. Tentulah ada sesuatu hikmat besar dalam solat jumaat).

4.Amalkan membaca ayat yang dikenali sebagai Ayat 1000 Dinar setiap kali

selepas solat fardhu, sebelum pergi ke pejabat atau tempat kerja, dan sebelum tidur. (sila lihat artikel tentang hikmat Ayat 1000 Dinar) Bacalah sebanyak 3 atau 5 atau 7 kali. Hanya orang-orang yang mengamalkannya yang dapat memperihalkan kemujaraban ayat ini. Subhanallah..

5. Mengeluarkan zakat serta bersedekah kepada fakir miskin.

6. Menjaga makan minum supaya jangan bercampur dari sumber yang

haram dan syubhat, agar doa mudah dikabulkan Allah.

7. Sentiasa berterima kasih pada Allah atas apa-apa yang kita miliki. Sesiapa yang bersyukur nescaya Allah tambahkan lagi nikmat (sesiapa yang kufur nescaya azab pedih menanti di alam kubur).

8.Sebelum tidur selepas membaca doa (doa sebelum tidur), berbicaralah dalam hati:" Ya Allah, terima kasih atas segala kurnia Mu hari ini, makan minum, pakaian, pekerjaan, keselamatan dan semua nikmat yang tidak dapat ku hitung. Kumohon agar Engkau menambahkan lagi kenikmatan itu besok hari. Dan kumohon maafkanlah segala dosa-dosaku."

p/s:"renung2kan lah...dan selamat beramal"

No comments:

Post a Comment